Witajcie w nowym roku! :) Mam dla Was nowe pomysły, pełno nowych pomysłów! :) Postanowiłam, że rozpocznę 2014 rok daniem, którego jeszcze nigdy w życiu nie robiłam. Cieżko było wybrać spośród setek pomysłów w mojej głowie :). Wybrałam kremowe risotto z krewetkami i parmezanem.
Danie okazało się mało skomplikowane w przygotowaniu, więc początkujący adepci sztuki kulinarnej mogą je śmiało przyrządzać . Mi risotto bardzo pasuje na randkę...
Co potrzebujemy?
Porcja na 4 osoby.
- pół kg krewetek tygrysich
- 240 g ryżu arborio
- 1 l bulionu warzywnego- najlepiej mieć własnej roboty, ale ja nie zdążyłam przygotować
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka białego wina wytrawnego + trochę do podlania krewetek
- parmezan- ja dodałam ok. 7 dag
- oliwa z oliwek
- masło
- sól i świeżo mielony pieprz
- pietruszka
- sok z cytryny
Potrzebne będą duża patelnia i średniej wielkości garnek z grubym dnem. Będą nam potrzebne jednocześnie.
Na oliwie z masłem zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie wsypać do garnka ryż i mieszać dopóki ryż nie stanie się przeźroczysty. Po kilku minutach dolać szklankę wina i mieszając co jakiś czas czekać, aż płyn odparuje. Dolewać po chochli bulionu i na małym ogniu mieszać ryż, aż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Na koniec dodać starty parmezan i dokładnie wymieszać risotto. Doprawić solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Robiąc risotto najlepiej jednocześnie przesmażyć krewetki. Jeśli mamy mrożone krewetki, to najpierw je odmrozić. Rozgrzewamy patelnię, dolewamy oliwę i masło oraz drobno posiekany czosnek. W nstępnej kolejności dorzucamy krewetki. Przyprawiamy solą i świerzym pieprzem. Smażymi kilka minut. Podlewamy krewetki białym winem i redukujemy płyn. Smażymi kolejne kilka minut. Nie zapominajmy o mieszaniu :).
Na powyższych zdjęciach krewetki nie mają ogonków, bo jedna z osób, dla których gotowałam jadła je po raz pierwszy i nie chciała obrywać ogonków na talerzu. (PS. Krewetki bardzo Jej zasmakowały!).
Risotto podajemy posypane pietruszka i skropione sokiem z cytryny. Najlepiej z białym winem ;)
Smacznego!
Uwielbiam risotto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
www.monikoza.blog.pl
ejj chyba to jadłam ;) i było fantastyczne : ) zakochałam się w krewetkach :D
OdpowiedzUsuń