sobota, 17 maja 2014

Kasza bulgur z zielonymi warzywami duszonymi w białym winie i panierowanym serem kozim

Kasze, przyżywające ostatnio renesans, często pojawiają się na moim stole. Zazwyczaj w połączeniu z warzywami i serem lub mięsem. Staram się wybierać różne kasze, również te mniej znane. Ostatnio po raz pierwszy przygotowałam kaszę bulgur. 
Znana na Bliskim Wschodzie kasza z twardej pszenicy durum uznana została za jedną z najzdrowszych i najstarszych na świecie. Zawiera mało cukru i ma niski indeks glikemiczny. Pełna błonnika, witamin z grupy B i minerałów takich jak potas, fosfor i mangan. Bez obaw mogą ją spożywać cukrzycy.
Jak widzicie samo zdrowie :)



Co potrzebujemy?

Na porcję dla 3 osób.
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 50 dag zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • pół puszki zielonego groszku
  • białe półwytrawne wino
  • ser kozi (roladka, camambert)
  • suszone oregano i bazylia
  • mielone chilli
  • gałka muszkatałowa
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej kokosowy lub inny do smażenia
  • sól i pieprz
Jak przyrządzamy?

Kaszę płuczemy, wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą (1,5 szklanki- tej samej w jakiej odmierzaliśmy kaszę). Wodę lekko solimy. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy łyżkę masła lub oleju kokosowego, przykrywamy i zmniejszamy ogień do minimum. Kaszę gotujemy ok. 15 min- do miękkości. Możemy ją od czasu do czasu zamieszać. Kiedy jest gotowa, ściagamy z ognia, wciąż trzymając pod przykryciem.
Przygotowujemy warzywa. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i na grubsze plasterki. Z białą częścia pora postępujemy podobnie. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce i kroimy je na ok. 2-3 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub inny do smażenia) i wrzucamy cukinię. Podsmażamy 2-3 min, dodajemy następnie por. Również chwilę podsmażamy. Kolejno dorzucamy szparagi i groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami, gałką i chilli. Zalewamy białym winem i dusimy do wyparowanie alkoholu. Najlepiej wykonać całą czynność tak, aby warzywa były lekko chrupkie. 
Kiedy warzywa duszą się na patelni, możemy zabrać się za panierowanie sera. Pokroiłam roladkę z sera koziego na grube plastry. Według mnie nadaje się każdy ser kozi, byleby nie był za miękki. Plastry panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Przed podaniem kaszę łączymy z warzywami delikatnie mieszając. Na wierzch układamy ser.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...