środa, 21 maja 2014

Tarta z rabarbarem i sosem angielskim

Sezon rabarbarowy w pełni! Ruszcie tyłeczki na bazarek, zakupcie pęczek tego różowego warzywa (tak, rabarbar jest warzywem!) i z uśmiechem na twarzy zabierzcie się za przygotowanie tej pysznej tarty.



Co potrzebujemy?
Na formę o średnicy 21 cm.

Ciasto:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko
Rabarbar:
  • ok. 50 dag rabarbaru
  • kardamon
  • białe połwytrawne wino
  • 2 łyżki cukru
Sos angielski:
  • 3 żółtka
  • 120 ml mleka
  • 120 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • laska wanili
Jak przyrządzamy?

Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Masło i żółtko powinny być dobrze schłodzone. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Rabarbar obieramy i kroimy na 4-5 cm kawałki. Dusimy w garnku z cukrem, winem i kardamone. Pilnując, żeby się nie rozgotował.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę. Układamy rabarbar i pieczemy w 180 st. do zarumienienia (ok. 25 min.)
Sos angielski przygotowujemy według przepisu zamieszczonego tutaj.
Tarta najlepiej smakuje z zimnym sosem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...