Sezon rabarbarowy w pełni! Ruszcie tyłeczki na bazarek, zakupcie pęczek tego różowego warzywa (tak, rabarbar jest warzywem!) i z uśmiechem na twarzy zabierzcie się za przygotowanie tej pysznej tarty.
Co potrzebujemy?
Na formę o średnicy 21 cm.
Ciasto:
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
- ok. 50 dag rabarbaru
- kardamon
- białe połwytrawne wino
- 2 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 120 ml mleka
- 120 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru brązowego
- laska wanili
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Masło i żółtko powinny być dobrze schłodzone. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Rabarbar obieramy i kroimy na 4-5 cm kawałki. Dusimy w garnku z cukrem, winem i kardamone. Pilnując, żeby się nie rozgotował.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę. Układamy rabarbar i pieczemy w 180 st. do zarumienienia (ok. 25 min.)
Sos angielski przygotowujemy według przepisu zamieszczonego tutaj.
Tarta najlepiej smakuje z zimnym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz