Wiosna powoli się rozkręca. Z niecierpliwością czekam na pierwsze rodzime truskawki, bo nie ma nic lepszego jak tort z truskawkami i bitą śmietaną. Umilając sobie te oczekiwanie, rozpieszczam podniebienie domowników słodkościami z dostępnych dobrodziejstw. Ostatnio na tapecie ananas i kokos.
Co potrzebujemy?
Na tortownicę o średnicy 18cm.
Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na
masę:
- 250g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 4 plastry świeżego ananasa
- Chipsy kokosowe
Jak przyrządzamy?
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy
cukier i kontynuujemy ubijanie. Piana musi być bardzo sztywna. Dodajemy żółtka
i mieszamy delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie do masy przesiewamy
mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej
konsystencji. Ciasto powinno być dość rzadkie i puszyste. Wlewamy na blachę.
Biszkopt pieczemy do suchego patyczka (ok. 30 min) w temperaturze 180 st.
Gotowy, ciągle gorący wyciągamy i spuszczamy mniej więcej z wysokości kolan na
podłogę. Najlepiej kontynuować studzenie w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Masa
kokosowa: ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i wiórki
kokosowe.
Ananasy
blendujemy na gładką masę.
Wystudzony
biszkopt przekrajamy na pół. Środek wypełniamy: masa ananasowa, połowa masy
kokosowej, masa ananasowa. Złożony torcik smarujemy pozostałą masą kokosową i
ozdabiamy chipsami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz