Banalnie prosta zupa. Sama się zdziwiłam, kiedy pierwszy raz zabrałam się za gotowanie.
Całkiem niedawno zrobiłam żurek z okazji śniadania wielkanocnego w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym http://magazynkociol.pl/. I zrobię go ponownie już za kilka dni w domu.
Zdjęcie: Gosia Zabokrzycka http://trawkacytrynowa.pl/ |
Na 3 litry zupy.
- 3 białe kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego
- 600 ml zakwasu
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 łyżki chrzanu tartego (ze słoiczka)
- 4 duże łyżki śmietany 18%
- 3-4 suszone grzyby
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 łyżki majeranku
- sól i pieprz
- 3 litry wody
Do podania:
- jaja ugotowane na twardo
- natka pietruszki
Jak przyrządzamy?
Gotujemy bulion z boczkiem, kiełbasą, warzywami, suszonymi grzybami, 2 ząbkami czosnku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Najlepiej na małym ogniu przez minimum godzinę.
Kiełbasy wyjmujemy i kroimy w plastry. Bulion przecedzamy przez sito i dolewamy zakwas. Robimy to stopniowo, aby kontrolować stopień zakwaszenia. Dodajemy chrzan, wyciśnięte 2 ząbki czosnku i majeranek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30-45 minut. Zaprawiamy śmietaną.
Żurek podajemy z kawałkami białej kiełbasy, jajami ugotowanymi na twardo i pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz